reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Bardzo mi przykro :( ja na początlu roku pożegnałam córeczke w 16 tyg, również z ciężkimi wadami i obrzękiem. Jestem pod opieka psychologa, miałam tez rozmowe z genetykiem ostatnio i z ich ust usłyszałam że organizacje bardzo sprawnie działaja i pomagaja kobietom, również finansowo, nie jesteś sama, pomoc na pewno uzyskasz jak sie tylko zgłosisz. Sama wiem że czekanie jest najgorsze, mnie każdy tydzień przytłaczał coraz bardziej, wylałam morze łez. 2 tyg temu dowiedziałam soę że moj kariotyp jest nieprawidłowy i sytuacja może sie powtórzyć ale nie jesteśmy same, są ludzie którzy pomagaja

Możesz się udać za granice i za pare dni już dochodzić do siebie po zabiegu w znieczuleniu ogólnym.
W Polsce to będzie poród (nie wiadomo ile potrawa ta ciąża, może za kilka dni, tygodni, miesięcy...) a nie zabieg pod narkoza. Warto znać wszystkie opcje a zdecydujesz na pewno najlepiej. Dużo wsparcia dla Ciebie.

Bardzo mi przykro :( ja na początlu roku pożegnałam córeczke w 16 tyg, również z ciężkimi wadami i obrzękiem. Jestem pod opieka psychologa, miałam tez rozmowe z genetykiem ostatnio i z ich ust usłyszałam że organizacje bardzo sprawnie działaja i pomagaja kobietom, również finansowo, nie jesteś sama, pomoc na pewno uzyskasz jak sie tylko zgłosisz. Sama wiem że czekanie jest najgorsze, mnie każdy tydzień przytłaczał coraz bardziej, wylałam morze łez. 2 tyg temu dowiedziałam soę że moj kariotyp jest nieprawidłowy i sytuacja może sie powtórzyć ale nie jesteśmy same, są ludzie którzy pomagaja
A jaki masz kariotyp?

Ale masa lekarzy nie kieruje na nipt, tylko na amnio, miałam dokładnie taka sytuację i nikt nie wspomniał, że taki test w ogóle istnieje. Od razu była rozmowa o badaniu inwazyjnym.
Bo w przypadku podejrzeń wady kolejnym zalecanym krokiem jest amnio a nie NIPT. NIPT to wtedy badanie nie rozwiewające wątpliwości, kradnące czas... Mogące dać złudną nadzieje.
Pisałam Wam o przyjaciółce która przy ryzyku ZD z pappa i idealnym usg zrobiła NIPT. Zdrowy chłopczyk. Nadzieja. Kilka tygodni później wady OUN. Amnio i triplodia, o niebo gorsza niż t21 i kończenie ciąży, wyścig z czasem, trauma bo dziecko było już namacalne, był brzuch, były ruchy... Zakończenie ciąży po 20 tyg wyglada inaczej niż 1-1,5 miesiąca wcześniej...

Nikt na amnio w ciążach bez podejrzeń nie wysyła...

reklama

Bo w przypadku podejrzeń wady kolejnym zalecanym krokiem jest amnio a nie NIPT. NIPT to wtedy badanie nie rozwiewające wątpliwości, kradnące czas... Mogące dać złudną nadzieje.
Pisałam Wam o przyjaciółce która przy ryzyku ZD z pappa i idealnym usg zrobiła NIPT. Zdrowy chłopczyk. Nadzieja. Kilka tygodni później wady OUN. Amnio i triplodia, o niebo gorsza niż t21 i kończenie ciąży, wyścig z czasem, trauma bo dziecko było już namacalne, był brzuch, były ruchy... Zakończenie ciąży po 20 tyg wyglada inaczej niż 1-1,5 miesiąca wcześniej...

Nikt na amnio w ciążach bez podejrzeń nie wysyła...
Dobrze, tylko moim zdaniem warto mówić o innych badaniach, żeby kobieta mogła sama podjąć decyzję. Ja wolałam zrobić nifty niż mieć amnio i obawiać się że stracę ciążę, byłam dzięki temu o wiele spokojniejsza.
Każda powinna moc podjąć decyzję z własnym sumieniem.
panorama albo harmony wykrywa triplodie.

Do góry