Cześć,Hej,
W środę czeka mnie amniopunkcja na Polnej. Mogłabyś opisać swoje wrażenia? Jak przebiegło badanie i czy można poprosić na Polnej o fisha? Nie wytrzymam z czekaniem 3 tyg.
mialam być na 7:30 i ku mojemu zdziwieniu była bardzo długa kolejka do mierzenia temperatury na dworze wiec prawdopodobnie będziesz musiała postać chwilę w zimnie. Pozniej stałam jeszcze dwa razy w kolejce, ale to już w miarę sprawnie poszło. Zabierz ze sobą dowód osobisty, skierowanie (jeśli Twój lekarz nie doręczal osobiście), wynik grupy krwi i wyniki badań które są wskazaniem do amnio. Plus buty na zmianę żeby przebrać. Ogólnie dojechałam na 7:15, a wypis dostałam ok 13 wiec trochę czasu tam spędziłam. Zabierz sobie jakaś kanapkę, bo zupa która dostałam niewiele mi dała energii. Przed amnio mialam dwa razy zadawane pytania odnośnie wskazań do badania plus pobierane przeciwciała, bo mam grupę krwi minusowa. Następnie badanie usg, a potem ginekologiczne (przy studentach ). Jeśli będziesz w takiej sytuacji to radzę weź sobie jakaś tunikę lub dłuższa koszulę żeby czuć się lepiej chodząc z gołą pupą przy tylu osobach. Długo później przyszedł czas na amnio. Podczas amnio trochę poczułam ukłucie, a później już było w porządku. Badanie nieprzyjemne, ale do przeżycia. Dr Polczyńska powiedziała, ze fish będzie na NFZ, a mikromacierze musiałabym wykupić jeśli chcę (kosztują ok 1800 złotych). Wykupiłam mikro. Po badaniu chwilę powiedziałam, dostałam w pupę zastrzyk z immunoglobuliną (z uwagi na minusowa grupę krwi), a niedługo potem wypis. Badanie miałam we wtorek, a w piątek dostałam na maila wynik metody QF-PCR i szczerze mówiąc z tego co czytam to ani fish, ani mikromacierze wiec chyba coś jeszcze dostanę. Ten wynik jest prawidłowy. Na wypisie miałam napisane:”Odbiór wyniku badania FISH za ok. 1-2 tygodnie” oraz „odbiór badania mikromacierzy za ok. 10-14 dni”. Plus numery telefonu, pod które mam się kontaktować w sprawie wyników.
Pozdrawiam, będzie dobrze!!