reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Dziewczyny jestem juz po amnio, czekam na wyniki. Na usg lekarz nic nie mowil a ja bylam w takich emocjach ze w sumie nie zapytalam czy obraz byl prawidlowy. Dostalam tylko opis i lekarz zamieścił informacje o łożysku : trofoblast na ścianie bocznej- tylnej po stronie lewej. Czy to moze oznaczac łożysko przodujace czy w takich przypadkach pisza jeszcze dodatkowo ze jest położone nisko? Ponoc przy łożysku przodyjacym wyniki wychodza rożne .

reklama
Dziewczyny jestem juz po amnio, czekam na wyniki. Na usg lekarz nic nie mowil a ja bylam w takich emocjach ze w sumie nie zapytalam czy obraz byl prawidlowy. Dostalam tylko opis i lekarz zamieścił informacje o łożysku : trofoblast na ścianie bocznej- tylnej po stronie lewej. Czy to moze oznaczac łożysko przodujace czy w takich przypadkach pisza jeszcze dodatkowo ze jest położone nisko? Ponoc przy łożysku przodyjacym wyniki wychodza rożne .
Ja mam łożysko przodujące .. może dlatego taki wynik przy nifty był 🙏🙏🤔

Masz rację - zazwyczaj widać - ale ok 20% dzieci z ZD na usg wygląda zupełnie normalnie, co oznacza że 1/5 dzieciaczków nie byłoby wcale pod kątem ZD zdiagnozowane przy użyciu tylko i wyłącznie ultrasonografii...
Tak, wszystko wiem. Ja też zawsze wszystkim powtarzam, że test podwójny podnosi skuteczność wykrywania ZD w stosunku do USG. Ale tu nie trzeba przekonywać do zrobienia biochemii, tylko trochę uspokoić. Po prostu nie warto nakręcać się na ZD przy stosunkowo niskim ryzyku i dobrym USG.

reklama
Do góry