reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Nie byli w stanie mi powiedzieć, bo rzadko to robią ale szybciej niż mikromacierze. Może po zabiegu dowiem się dokładniej.
Ja nie robiłam ale często czytałam że wyniki koło 4-5 miesięcy.
Oby faktycznie było szybciej.
Pytałam o to ale powiedzieli, że w takiej sytuacji robienie mikromacierzy nie jest potrzebne.
Tu się mylą.
Wes nie bada tego co mikromacierze i kariotyp. Trzeba zrobić te 3 badania.

Pod względem statystycznym u chorych dzieci częściej występują mikrodelecje niż super rzadkie zmiany które wykrywa wes. No ale to tylko statystyka.
Przy takim ryzyku powinnaś mieć na NFZ kariotyp z mikromacierzami, warto jednak zrobić.

Ja nie robiłam ale często czytałam że wyniki koło 4-5 miesięcy.
Oby faktycznie było szybciej.

Tu się mylą.
Wes nie bada tego co mikromacierze i kariotyp. Trzeba zrobić te 3 badania.

Pod względem statystycznym u chorych dzieci częściej występują mikrodelecje niż super rzadkie zmiany które wykrywa wes. No ale to tylko statystyka.
Przy takim ryzyku powinnaś mieć na NFZ kariotyp z mikromacierzami, warto jednak zrobić.
Chyba macie rację, tą informację przekazała mi pielęgniarka, która nie jest genetykiem. Będzie możliwość to zrobię też mikromacierze.

Chyba macie rację, tą informację przekazała mi pielęgniarka, która nie jest genetykiem. Będzie możliwość to zrobię też mikromacierze.
Zdecydowanie powinnaś je zrobić. Bo to jest inne badanie, sprawdza co innego. I należy Ci się na NFZ.
I dopytaj, ile będzie trwać wes, w sensie wyniki po jakim czasie, bo u nas się czeka około pół roku na wyniki wesa w dwóch szpitalach.

Do góry