Madriga
Fanka BB :)
PAPPA to wredna k*rwa. U mnie przy prawidłowym obrazie usg ryzyko ZD wyszło 1:17. Beta i Pappa wskazywały na ZD (jednego za dużo, drugiego za mało). Amniopunkcja oraz mikromacierze prawidłowe, dziecko zdrowe genetycznie. Kończę 24 tydzień i mam nadzieję, że najgorsze atrakcje za mną. Znajoma miała ryzyko 1:4 i zdrowe dziecko. A ktoś może mieć 1:1200 i być tą jedną z chorym dzieckiem. Ponoć 90% ciąż kierowanych na amniopunkcję jest zdrowych. I to prawda - 20-25% dzieci z ZD nie ujawnia się na USG. Ogólnie koszmar i masakra, ale lepiej wiedzieć, niż nie. Lekarze nie wiedzą skąd u mnie takie nieładne wyniki krwi. Biorę acard, bardzo pilnujemy łożyska i przepływów. Na ten moment diagnoza z poniedziałku: zdrowa ciąża.
Proszę, pamiętajcie. Ryzyko to nie diagnoza. To ewentualna informacja, że należy wdrożyć lub nie dalszą diagnostykę.
Powinni tej pappy zakazać. Ale wiadomo, że badanie krwi jest tańsze niż genetyczny NIPT za 2000zł. Jako badanie przesiewowe jeszcze długo nie będą tego refundować.
Proszę, pamiętajcie. Ryzyko to nie diagnoza. To ewentualna informacja, że należy wdrożyć lub nie dalszą diagnostykę.
Powinni tej pappy zakazać. Ale wiadomo, że badanie krwi jest tańsze niż genetyczny NIPT za 2000zł. Jako badanie przesiewowe jeszcze długo nie będą tego refundować.