Witam Panią.
Czy pisząc pozew a potem podczas sprawy alimentacyjnej w sądzie mogę wnosić by ojciec dziecka ( nie byliśmy małżeństwem ) pokrywał co miesiąc CAŁOŚĆ kosztów utrzymania syna?
Jeśli chodzi o moją sytuację:
-jestem zarejestrowana w UP bez prawa do zasiłku
-mieszkam z mamą, która mnie utrzymuje
-dziecko ma 6 mies. tylko ja sprawuję nad nim opiekę
-nie mogę pójść do pracy (choć naprawdę bym chciała ) bo nie mam z kim zostawić dziecka: do najbliższego prywatnego żłobka w mieście mam 12 km , nie posiadam samochodu, zeby wozić dziecko, nie mogę znależć tez opiekunki, moja mama pracuje 6 dni w tyg. więc z dzieckiem nie zostanie )
Sytuacja ojca dziecka:
-mieszka 500 km od nas
-nie uczestniczy w wychowywaniu syna, nie sprawuje opieki w zadnym zakresie
-z zawodu jest mechanikiem marynarzem z kilku letnią praktyką
-ma też doświadczenie zawodowe jako sprzedawca sprzętu rtv /agd
- przez wiele lat prowadził działalność gosp. przynoszącą niezłe zyski (więc kolokwialnie mówiąc umie dobrze zarabiać
-obecnie również prowadzi działalnośc gosp. zarejestrowaną na jego matkę, jednak jestem w stanie udowodnić ze on jest faktycznym właścicielem ( wyciągi z konta, świadkowie , dane ogłoszeniodawcy w internecie itp.)
-1,5 mies temu zarejestrował się jako bezrobotny (!!!)
Czy jest możliwośc by jeden z rodziców utrzymywał dziecko ponieważ drugi nie ma szans na jakikolwiek dochód?
Czy pisząc pozew a potem podczas sprawy alimentacyjnej w sądzie mogę wnosić by ojciec dziecka ( nie byliśmy małżeństwem ) pokrywał co miesiąc CAŁOŚĆ kosztów utrzymania syna?
Jeśli chodzi o moją sytuację:
-jestem zarejestrowana w UP bez prawa do zasiłku
-mieszkam z mamą, która mnie utrzymuje
-dziecko ma 6 mies. tylko ja sprawuję nad nim opiekę
-nie mogę pójść do pracy (choć naprawdę bym chciała ) bo nie mam z kim zostawić dziecka: do najbliższego prywatnego żłobka w mieście mam 12 km , nie posiadam samochodu, zeby wozić dziecko, nie mogę znależć tez opiekunki, moja mama pracuje 6 dni w tyg. więc z dzieckiem nie zostanie )
Sytuacja ojca dziecka:
-mieszka 500 km od nas
-nie uczestniczy w wychowywaniu syna, nie sprawuje opieki w zadnym zakresie
-z zawodu jest mechanikiem marynarzem z kilku letnią praktyką
-ma też doświadczenie zawodowe jako sprzedawca sprzętu rtv /agd
- przez wiele lat prowadził działalność gosp. przynoszącą niezłe zyski (więc kolokwialnie mówiąc umie dobrze zarabiać
-obecnie również prowadzi działalnośc gosp. zarejestrowaną na jego matkę, jednak jestem w stanie udowodnić ze on jest faktycznym właścicielem ( wyciągi z konta, świadkowie , dane ogłoszeniodawcy w internecie itp.)
-1,5 mies temu zarejestrował się jako bezrobotny (!!!)
Czy jest możliwośc by jeden z rodziców utrzymywał dziecko ponieważ drugi nie ma szans na jakikolwiek dochód?