reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Adopcja dziecka nastolatki

Moja przyjaciółka po narodzinach została oddana, jej rodzice wiedzieli ze nie dadzą rady finansowo itd zająć się nią bo mieli już 3 dzieci. Została adoptowana w wieku 3 miesięcy. Miała piękne dzieciństwo i ma piękne życie, męża i dwójkę zdrowych dzieci. Jej rodzice „zastępczy” maja piękne życie, zyskali córkę i wnuków. Coś pięknego! O rodzicach biologicznych nic więcej nie wiadomo, nie chciała poznac reszty prawdy, bo jej to niepotrzebne.
Chce ci tylko powiedzieć ze cokolwiek zdecydujesz… jeżeli naprawdę będziesz chciała porzucić dziecko, to wiedz ze istnieje duża szansa, ze pozna ono cudownych ludzi na swojej drodze i będzie miało całkiem normalne, szczęśliwe życie.
Mam nadzieję
Przecież bierze odpowiedzialność na miarę swoich możliwości. Szuka rodziny dla dziecka. W internecie, nie najbardziej fortunnie, ale szuka. Boi się powiedzieć opiekunom o ciąży. Do lekarza musiałaby iść z opiekunem. 🙄 Mojej córce brakowało 2 tygodni do 18 i musiałam z nią być na każdej wizycie u lekarza. Do ginekologa nie wchodziłam, ale o fakcie bycia u takiego lekarza wiedziałam. Ta dziewczyna nie ma wsparcia. Skoro boi się powiedzieć o tym najbliższym, widocznie ma powód. Nie każda rodzina to tęcza i jednorożce.

@xXc0r4l1n3Xx , najbezpieczniej i najdyskretniej będzie zadzwonić na infolinię np. rzecznika praw dziecka. W czwartki w godzinach 9.00-12.00 ma konsultacje prawnik. Przez cały czas możesz liczyć na wsparcie i podpowiedź co dalej? Niestety, doszłaś do etapu, gdzie nie da się nic zrobić bez udziału dorosłych. W tajemnicy. Bez ich pomocy będzie źle, bardzo źle, a nawet tragicznie. Mogą wydarzyć się rzeczy, których nie da się odkręcić, naprawić, zapomnieć.
Przy ciąży bez prowadzenia przez lekarza jest zagrożenie nie tylko dla dziecka, ale i dla ciebie. Nieprawidłowe ułożenie i brak postępu porodu przez kilkadziesiąt godzin, odklejenie łożyska, krwotok nie do zatrzymania. W dawnych czasach, owszem, kobiety same rodziły, ale mnóstwo ich nie dawało sobie rady. Najlepiej, najbezpieczniej jest udać się do lekarza ginekologa, nawet i prywatnie. Skonsultować. I znaleźć bezpiecznego dorosłego, który pomoże.
Bardzo dziękuje za odpowiedź wiem że musze iść do lekarza po prostu próbuje się przygotować do rozmowy.

reklama
Mam nadzieję

Bardzo dziękuje za odpowiedź wiem że musze iść do lekarza po prostu próbuje się przygotować do rozmowy.
Obawiam się, że lekko nie będzie. Taka rozmowa jest trudna. Ale ... Po pierwszym szoku i jak tylko minie pierwsza złość, powinno być lepiej. Możesz porozmawiać ze straszym dorosłym, któremu ufasz i który Cię wesprze w rozmowie.
Tyle w teorii.

Mam od ciebie dwa lata starszą córcię. Ja bym na pewno przeżyła szok z powodu jej ciąży. Nie wiem czy bym krzyczała, czy nie, ale na milion procent byłabym z nią i nie zostawiła w potrzebie samej. Przeszłybyśmy przez to razem. Strasznie trudna i ciężka sytuacja dla wszystkich.

Trzymaj się ciepło i koniecznie poproś o pomoc. Nawet dla dorosłych, świadomych kobiet jest okres ciąży, porodu, połogu jest ciężki. Moja koleżanka bardzo czekała na dzieciątko. Teraz obie z maleńką córką są w szpitalu, a dziewczyna ma depresję poporodową. Jest jej ciężko. Proszę cię, zadbaj o siebie, nie zostawaj sama. Jesteś młodziutka, możesz sobie nie poradzić, mimo, że jesteś bardzo dzielna. ☺️ To wyjątkowa sytuacja. Każda pomoc jest ważna. Trzymam kciuki, żeby to skończyło się dla ciebie jak najlepiej.

Mam nadzieję

ja wiem ze to trudne. Boisz się powiedzieć,boisz się reakcji. Ale musisz to zrobić. Musisz udać się do lekarza. Ciąża ogromnie obciaza organizm a ty jesteś dodatkowo bardzo młoda.
Powiem Ci jako osoba która zaszła w ciążę w wieku 17lat. Rozumiem cie. Rozumiem Twoje rozterki, doskonale pamiętam jak to jest. Ale musisz coś zrobić i jak dziewczyny radzą rozmowa z twoimi opiekunami, z rodzicami ojca dziecka, potem lekarz, może jakiś radca prawny by dowiedzieć się jak cała ta procedura zostawienia dziecka w szpitalu będzie wyglądać skoro Ty nie masz 18 i sama nie będziesz mogła jeszcze o niczym zdecydować.
Masz może kogoś bliskiego dorosłego z kim mogłabyś tak szczerze o wszystkim porozmawiać?
Mimo wszystko trzymaj się, mam nadzieje ze wszystko ułoży się po twojej mysli🫂

Hmmmmm a może pod ten numer ze zdjęcia zadzwonić i pogadać? Uzyskać wsparcia? Nie znam się, na szybko szukałam czegoś. No i tak jak pisały dziewczyny- rozmowa z dorosłym i lekarz. Trzymam kciuki!

Załączniki

• Screenshot_20221101-145255_Chrome.jpg
    Screenshot_20221101-145255_Chrome.jpg
    95,7 KB · Wyświetleń: 42
Super że jednak się odważyłaś, mam nadzieję że trafiłaś na dobrego lekarza takiego z powołania. Z ciążą wszystko ok?
Jak się czujesz?
mówił że tak, ale od wczoraj chyba zaczęło dziać się coś dziwnego zaczęłam krwawić podbrzusze zaczęło mnie boleć i jakaś dziwna tkanka do tego.

reklama
Do góry