Witam, czy w 9tyg dziecko powinno ładnie wodzić wzrokiem ? Byliśmy raz j fizjoterapeuty było ok w 7 tyg wodził wzorkiem z bliska za nami i zabawka, na ostatniej wizycie Pani mówi ze trzeba to sprawdzić albo dać mu czas bo wgl nie wodził oczami za nami. W domu widzę ze wodzi ale muszę być oddalony powyżej 50cm chodzę chodzę to obraca głowę za mną, ale z bliska to się interesuje czymś innym albo patrzy gdzieś indziej. Jak wyglądało to u was ?
reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
Mók ma 9 tygodni skończone i ładnie wodzi wzrokiem, ale czasami mu się nie chce i olewaWitam, czy w 9tyg dziecko powinno ładnie wodzić wzrokiem ? Byliśmy raz j fizjoterapeuty było ok w 7 tyg wodził wzorkiem z bliska za nami i zabawka, na ostatniej wizycie Pani mówi ze trzeba to sprawdzić albo dać mu czas bo wgl nie wodził oczami za nami. W domu widzę ze wodzi ale muszę być oddalony powyżej 50cm chodzę chodzę to obraca głowę za mną, ale z bliska to się interesuje czymś innym albo patrzy gdzieś indziej. Jak wyglądało to u was ?
Z drugiej strony skoro wodził to czemu miałby nagle przestać ?Mók ma 9 tygodni skończone i ładnie wodzi wzrokiem, ale czasami mu się nie chce i olewa
Lady Loka
Bo jest dzieckiem, a nie maszyną i czasami coś mu nie pasuje, czasami zainteresuje go coś innego, czasami nie ma ochoty współpracować, a czasami woli spać.Z drugiej strony skoro wodził to czemu miałby nagle przestać ?
Czyli ma nas to niepokoić czy raczej narazie być spokojnym ?Bo jest dzieckiem, a nie maszyną i czasami coś mu nie pasuje, czasami zainteresuje go coś innego, czasami nie ma ochoty współpracować, a czasami woli spać.
Proszę pochylić się nad dzieckiem, ograniczyć mu pole widzenia rękami z obu stron i poruszać swoją głowa na prawo i lewo wydając jakieś dźwięki by zaciekawić dziecko, zobaczyć czy dziecko będzie odwracać głowę za twarzą rodzica i wodzic nia na prawo i lewo
Mam nadzieję że dobrze wyjaśniam jak to zrobić.
Tak robiliśmy u Pani i nie odwracał ale był po szczepieniu 3 dni szybciej to może dlatego taki był nie wiem w domu jak przysłonie mu dłońmi to niby wodzi zamną, za zabawka raczej nie chce.Proszę pochylić się nad dzieckiem, ograniczyć mu pole widzenia rękami z obu stron i poruszać swoją głowa na prawo i lewo wydając jakieś dźwięki by zaciekawić dziecko, zobaczyć czy dziecko będzie odwracać głowę za twarzą rodzica i wodzic nia na prawo i lewo
Na wodzenie za zabawkami przyjdzie czas. Dla takiej malucha narazie najważniejszy jest rodzić.
Proszę ćwiczyć. Dziś nie wodzi
A jutro już tak. Maluchy są zadziwiające.
Zabawka też musi być odpowiednia kolorystycznie z tego co pamiętam taki maluch nie widzi wszystkich kolorów
Proszę ćwiczyć. Dziś nie wodzi
A jutro już tak. Maluchy są zadziwiające.
Zabawka też musi być odpowiednia kolorystycznie z tego co pamiętam taki maluch nie widzi wszystkich kolorów
reklama
Aksamitka28
Na 100% trzeba obserwować. W gabinecie podczas wizyty nie zawsze maluszek nam wszystko pokazuje czasami jest tak, że pojawia się stres związany z nową osobą, nowym miejscem i maluszek prezentuje się zupełnie inaczej niż w domu. Obserwacje rodziców są bardzo ważne i jeśli mają Państwo zupełnie inne zdanie niż fizjoterapeuta to warto nagrać sobie filmik z boku jak dziecko reaguje w warunkach domowych jest to bardzo pomocne narzędzie diagnostyczne pozdrawiamTak robiliśmy u Pani i nie odwracał ale był po szczepieniu 3 dni szybciej to może dlatego taki był nie wiem w domu jak przysłonie mu dłońmi to niby wodzi zamną, za zabawka raczej nie chce.
Podziel się: