reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

6 miesięcy pogorszenie snu, skok rozwojowy?

rybka1989

Zaciekawiona BB
Poszukuję porady i pocieszenia:) Córka 6 miesięcy i 10 dni, rozwija się ruchowo bardzo szybko, staje do czworaków, pełza, próbuje siadać i się podnosić. "Problem" w tym, że robi to niemal cały czas, prawie przez sen, staje na czworaki non stop i kiwa się przód - tył. Jest kp i zwykle po kąpieli kolo 19 usypiala na piersi do pół godziny, natomiast ostatnio jest z tym słabo, cały czas wspina się na mnie, turla, piszczy, no szaleje.. usypiać sama nie potrafi, więc morduję się z próbami jej ujarzmienia. Dzis walczyłam od 19 do 20:40. W nocy cały czas 3 pobudki na pierś, w dzień bardzo różnie z drzemkami, no i jestem wyczerpana trochę;)
Moje pytania:
1. Czy jest szansa, że jej przejdzie ta swoista nadpobudliwość ruchowa, moze byc to skok rozwojowy w 28 tygodniu? Czy warto ją uczyć teraz samą zasypiać, myślałam, żeby zostawić ja aż się wyszaleje i może sama uśnie?
2. Czy jest to czas na rezygnację z nocnych karmień czy za wcześnie? Chciałabym karmić piersią do roku, ale w nocy to bardziej chęć przytulenia się niż glód, a ja się rozbudzam, mimo że córka spi w dostawce. Rozszerzamy od 2 tygodni dietę.
Przepraszam, że tak chaotycznie, chciałam się też wygadać;-)

reklama
Hej. Mialam taki sam.problem, syn odkąd skończył 6 miesięcy budził się tak często, ze czasem nawet co pół godziny byle tylko postać pierś. Wczesniej dziecko które spało w swoim pokojuz musiało być z nami w łóżku, bo ciągle szukało cycka. Kiedy odstawiłam go w 14 msc życia zaczął.przesypiac całe noce, czasem się oczywiście budzi, ale spi w swoim pokoju i jest o niebo lepiej niż wcześniej.
Ja bym osobiście w nocy dawala mu mleko z butelki, albo chociaż wodę. Im szybciej oduczysz piersi w nocy tym lepiej. Wiem, że się da, bo moja siostra przestała karmić w nocy jak córka miała 7 miesięcy wlasnie z tego powodu, że ciągle się budziła, a ogólnie karmiła ją do 18 msc.

Natomiast nie jestem zwolennikiem samodzielneego zasypiania. Ja syna usypiam w wózku i przekładam do łóżka, czasem daje się uglaskac, ale jest o wiele starszy. Chociaż chyba z tego.co kojarzę, to nauczyłam.go zasypiania samemu w łóżeczku jak miał kilka.msc, ale potem i tak uspial że mną w łóżku, więc zrezygnowaliśmy z tego. Ja żałuję, że nie.odstawilam szybciej nocnych karmien.
dziękuję za odpowiedź. U nas o tyle widzę jakiś potencjał, że zdarza się, bardzo rzadko, ale jednak, że córka usnie glaskana po pleckach, więc teoretycznie wie o co chodzi z zasypianiem;) natomiast w nocy jestem tak śpiąca, że daję jej piers ile razy się obudzi, zwykle do 15 minut spi I ją odkładam. Aha, mała jest bezsmoczkowa i nie toleruje butli od urodzenia;/ zaczyna pić wodę z kubka i to akurat jej nawet dobrze idzie. Nie wiem jak się zabrać za to nocne odstawianie, do picia wody musi usiąść, boję się, że się rozbudzi i już noc z glowy ;/

Jeśli chcesz ograniczyć nocne jarmienia; to poproś aby to tata probowal uspokoić córkę, jeśli się obudzi. Mama pachnie i kojarzy się z mlekiem.

1. Synek w okolicy 6 miesiąca zaczął się budzić co pół godziny w nocy 😕 przechodziło stopniowo. córka ma teraz 8 miesięcy i od jakiegoś czasu jest tak samo z zasypianiem jak u Ciebie. Zje mleczko z piersi i turla się, wstaje na kolanka, wspina się na mnie... A ja leżę i czekam. Jak się porządnie zmęczy to sama szuka tulenia i zasypia. Też nie jestem zwolenniczką uczenia samodzielnego zasypiania. Jak dzieci będą gotowe to się nauczą, a póki nie, to będę je tulić przed spaniem 🙂
2. Synek zrezygnowały z nocnych karmień sam, w 11 miesiącu życia. Córka miała gorszy okres właśnie jak zaczynała wstawać na kolanka, to budziła się 4-5 razy na pierś. Tak się budzi 1-2. Zamierzam ją odstawiać pod koniec roku, zarówno w nocy, jak i w dzień. Chyba, że sama się odstawi w nocy, jak synek 🙂

Dziękuję Wam wszystkim za odzew. Napisalam post w chwili kryzysu, nie ukrywam:) każdy dzień i noc są trochę inne, zwykle 2-3 pobudki, ale dzisiaj były co pol godziny, co godzinę. Może wynika to z tego, że w końcu zauważyłam dolne opuchnięte dziąsła, chociaż jak się budziła to bez płaczu, a w dzień też nie jest wyjątkowo marudna.
A kiedy Wasze dzieci zaczęły gaworzyć, sylabizować? U nas cisza póki co, w zeszłym tygodniu lekarz zasugerował już wizytę u neurologopedy... nie za wcześnie? Córka właśnie kończy 6,5 miesiąca.

Dziękuję Wam wszystkim za odzew. Napisalam post w chwili kryzysu, nie ukrywam:) każdy dzień i noc są trochę inne, zwykle 2-3 pobudki, ale dzisiaj były co pol godziny, co godzinę. Może wynika to z tego, że w końcu zauważyłam dolne opuchnięte dziąsła, chociaż jak się budziła to bez płaczu, a w dzień też nie jest wyjątkowo marudna.
A kiedy Wasze dzieci zaczęły gaworzyć, sylabizować? U nas cisza póki co, w zeszłym tygodniu lekarz zasugerował już wizytę u neurologopedy... nie za wcześnie? Córka właśnie kończy 6,5 miesiąca.
Synek zaczął gaworzyć w 8 miesiącu. Córka w 4. Oboje od "tata".

Do góry