reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

37 tc i 2300 wagi, już nie wiem co mam robić!;(

kochana mój synek w 36 tyg miał 2800, lekarz powiedział że do porodu dociągnie do 3500 kg a on urodził się 5 dni po terminie z wagą 4200:szok:. za to teraz jest niejadkiem i po 15 miesiącach waży 10 kg. dzieci są różne. głowa do góry.!!!!:-D

reklama
Hej Zgadzam się z dziewczynami nie masz się co martwić, nie wszystkie dzieci rodzą się duże :-) A to że jest malutka nie oznacza od razu że coś jest nie tak po prostu może być drobniutkim dzieckiem albo urodzić się malutka a potem jeszcze przegonić rówieśników:) pamiętaj że usg daję tylko orientacyjną wagę mi lekarz powiedział że od wagi z usg może być skok 300 g w górę lub w dół u mnie niestety było w dół ale ja urodziłam wcześniaka z wagą 2050g a dziś ma nie całe 4 msc i prawie 7 kg wagi :)
Tak więc nie martw się na zapas skoro lekarz nie widzi nic niepokojącego to wszystko jest w porządku no i miej pod uwagą że małej zostały jeszcze dobre 3 tyg do przybrania na wadze a może i więcej jak jej nie będzie śpieszno wychodzić z brzuszka mamusi :-)

dokladnie,waga z usg nie jest dokladna.
Nie masz czym sie martwic.Jezeli w czasie ciazy nie przechodzilas powaznych chorob to dzieciatko na pewno jest zdrowe.Zreszto po to robi sie usg by ewentualne wady wykryc.
Moja corcia urodzila sie w 40 tyg. z waga 2300g.Zdrowiutenka.Lekarze nie mieli pojecia dlaczego taka drobniutka,robili jej serie badan z krwi.Badan ktorych lekarz mi nie zalecil zrobic w czasie ciazy.Min. CRP,na przeciwciala przeciwko T.Gondii,Cytomegalie ,toksoplazmoze.Potem podejrzewali ze moze glukoza za wysoko ale wszystko bylo w nalezytym pozadku.Wypuscili do domku z waga 2230g:-).
Natomiast mialam skierowanie do regularnych wizyt u neonatologa.I wiesz co?Ten wlasnie lekarz oswiecil mnie:-)

Jezeli dziecko ma prawidlowa dlugosc a waga tylko mala tzn,ze zadzialal czynnik jakis pod koniec ciazy.Natomiast jezeli jest krociutkie i z mala waga top cos dzialalo przez cala ciąze na dziecko.No i u mnie odrazu stwierdzil ze po dziecku widzi ze przezywalam silne stresy i nerwy w czasie ciazy.Mial racje!:szok:
Powodowalo to zwezenie naczyn krwionosnych i niedostateczna ilosc krwi z roznymi skladnikami docierala do dzieciatka stad ta mala waga.
Obecnie corcia nadal jest pod jego stala opieka ale rozwija sie prawidlowo,mimo ze ma nizsza wage obecnie.Jest drobniutka ale zdrowa.:-)

Tak wiec glowa do gory i nie martw sie na zapas.

Aha,jeszcze neonatolog powiedzial ze "takie" dzieciaczki dosyc szybko doganiaja swoich rowiesnikow.

Mi wróżyli 3 godziny przed porodem (38tydzień) wagę 4200 a Karola urodziła się z wagą 3290 :-) To mierzenie jest "na oko" i nigdy się do końca nie przewidzi ile maluszek będzie ważył. Za to koleżance - też drobniutka wróżyli że nie dociągnie do terminu i maluszek się urodzi ok 2500. Urodziła 15 dni po terminie 3750 :-D Za to koleżanka kolejna (160 w kapeluszu 45 kg wagi przed ciążą) drobniutka malutka urodziła byczą córeczkę 5180 :szok: Ale strach zawsze jest dla młodej matki :tak: Najważniejsze żeby maluszek był zdrowy :tak: A że drobny... 2500 to już ładna waga :tak: I naprawdę lepiej urodzić i łatwiej takiego 3 kg bąbla niż 5 kg na przykład :-) Spokojnego porodu życzę :-) I zdrówka :tak:

Przede wszystkim nie martw się na zapas.
Po pierwsze nieco ponad kilogram w 28 tygodniu ciąży to nie jest zbyt mało! Możesz znaleźć w internecie siatki centylowe wagi płodu - około 1150g to jest 50 centyl dla 28 tygodnia :) 2300g w 37 tygodniu to już jest trochę mało, ale nie jakoś bardzo - donoszony noworodek może ważyć 2500g i też będzie dobrze. Rzeczywiście możliwe, że pomiary USG są niedokładne (zapewne dla tej wagi jest to +/- 300g). Ponadto czy ta niska waga wynika ze wszystkich pomiarów czy np. dziecko ma główkę większą a brzuszek odbiega od normy? Czy lekarz sprawdzał przepływy w łożysku? Jeżeli mówi, że dziecko rozwija się prawidłowo, przepływy są dobre to nie ma się czym martwić :)

moj synek urodził się dokładnie w 37 tyg 5 dniu ciąży z wagą 2470, strasznie był chudziutki:) całą ciąże dbałam o siebie, nie oszczędzałam się z jedzeniem, ale jak widać taka małego uroda:) w pięć dni po wyjściu ze szpitala przybrał 300 gram,a teraz już odkładam za małe ciuszki:) ja jestem drobna z natury, mąż raczej też nie należy do największych, więc nie ma co się dziwić że mamy malutkie dziecko:D W przypadku kiedy Ty urodzisz o podobnej wadze do naszej, zrobią pewnie Twojemu maluszkowi po porodzie badania, ( usg brzuszka i główki ) celem "sprawdzenia" dlaczego taki malutki się urodził, i obsypią cię stosem pytań typu - czy piłaś w ciązy, czy paliłaś w ciąży, czy się odchudzałaś - ale weź to z dystansem:) lekarze muszą o to zapytać:) powodzenia i życzę Ci aby Twoj maluszek miał piękne 3 kilo przy porodzie:)

Dziewczyny mają rację. Ja urodziłam córeczkę w 41 tc wg OM i ważyła 2680, 52 cm. A że to Warszawa, zaraz się zrobił szum, że ma hipotrofię. W 3 dobie spadła na 2560. Nie chcieli mnie wypuścić ze szpitala, póki mała nie zacznie przybierać. Powiem Ci jedno, albo Twoje dzieciątko będzie drobne, przynajmniej się nie nadźwigasz :-), albo tak jak mój pulpet zacznie szybko nadrabiać ;-) Każda ciąża jest inna, każde dzieciątko inaczej się rozwija. Ja brzucha praktycznie nie miałam, fikałam do ostatniego dnia, a poród trwał 2 godziny i 10 min. Także głowa do góry i ciesz się swoim szczęściem ;-)
A jeszcze chciałam dodać, że jak już mi oznajmiono, że nie wyjdę dopóki Nina nie nadrobi, to wzięłam ją w szpitalu na całą noc na cyca i przybrała 110 g w ciągu nocy :-D Widać, że wie na czym polega współpraca między kobietkami :-D

tak jak dziewczyny pisza-nie masz czym sie martwic! USG jest naprawde bardzo orientacyjne, z naciksiem na bardzo, sama cos o tym wiem:) jesli babel mialby jakas wade rozwojowa to lekarz napewno zauwazylby to i napewno Cie poinformowal. Moze dla swojego spokoju wybierz sie do innego lekarza?
A co do chorob to i tak nie ma reguly, moja Olka urodzila sie w 36tyg z waga 3500 (az sie boje jaki bylby to klops jakbym donosila ciaze),pozniej ciezko zachorowala a w wieku 6miesiecy wazyla tylko 4300...

reklama
Ja urodziłam synka 2 tyg przed terminem z wagą 2300 i długością 49 cm. U mnie pod koniec ciąży wykryto nadciśnienie i prawdopodobnie to było przyczyną. Mały urodził się zdrowy, dostał 10 pkt apgar.
Moja koleżanka z kolei miała wyliczone dzieciątko na 2300 a urodziła 3100. Nie martw się na zapas. Jakby lekarz widział coś niepokojącego to napewno by Ci powiedział. Życzę Ci szybkiego porodu!

Do góry