reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

25 tydzień ciąży czop śluzowy

Nic mi nie było, z tym, że syn po urodzeniu przechodził infekcje- ale lekarze twierdzili,że to raczje od wcześniejszego odejścia wód plodowych.
Ale racja- czop zabezpiecza dziecko przed intencjami...
Nie powinno się np kochać i zachowywać większa niż zazwyczaj higiene.

To dobrze że mimo braku bariery, nie było to przyczyną jego infekcji :) ale w sumie, to złapał infekcję w stylu przeziębienia czy coś poważniejszego?
A ile wcześniej odeszły ci wody płodowe? W sensie po odejściu wód od razu zabrali cię do porodu czy jeszcze coś badali, sprawdzali?

reklama
Generalnie trafil na obserwację po porodzie, z łagodnymi zaburzeniami oddychania (ale od razu mu przeszło- tzn godzinę po porodzie już oddychał wzorowo!). Wody odeszły mi na 7h przed porodem, ale nie miałam skurczy- badali mnie kilka razy, a przez cały poród byłam podłączona do ktg.
No i wody były zielone (ale nie te, które odchodziły w domu i na izbie przyjęć, tylko pod koniec porodu, razem z dzieckiem).
Nie było mu nic, poza wynikami badań krwi, które świadczyły o infekcji..
Ale niecaly dzień po porodzie już był ze mną w sali i nic mu nie było.

25 tydzień to moim zdanien bardzo wcześnie na odejście czopa. Poród nie zawsze następuje od razu, ale jest to jeden z symptomów zbliżającego się porodu. A Ty do porodu masz jeszcze bardzo dużo czasu. Ja urodziłam 36+1 i najadłam się sporo strachu, a co dopiero w 30 tygodniu czy wcześniej. Ale lekarz na pewno coś zaradzi w zależności od tego czy masz rozwarcie czy nie :)

Dzwoń do lekarza, lekarz powinien wiedzieć czy odszedł czop po zbadaniu. Ja urodziłam 36+2 a tydzień wcześniej odszedł czop.
Nie straszę, być może to większa ilość śluzu , chodzi o to żeby wiedzieć co jest i miec spokojniejszą głowę lub być pod opieką specjalistów.

Dokładnie, zadzwoń do lekarza, może będzie potrzebne kolejne badania i założenia pessara,żeby szyjka się nie skróciła, ale Nie wiem czy to robią jak już odszedł czop. Mi (chyba) czop odchodził kawałkami jakoś tydzień, półtora przed odejściem w wód ale to było w 39tc.

Dziewczyny pisze bo jestem zaniepokojona najpierw miałam plamienie byłam u lekarza szyjka trochę skrócona ale wszystko ok dzisiaj zauważyłam. Takie dużą ilości galerowatego śluzo. I sie martwie czy to właśnie nie czop blagam pomóżcie jestem obecnie w 25 tygodniu ciozy załączam zdjęci tego jak wyglądało
Miałam często ten sluz w paranoję pokazałam bo to naprawdę wyglądało jak dzik w 16tc, 21, 27 ale to nie bylo to i też plamiłas od 17tc do 28tc myślałam że wykoncze się psychicznie nawet w 21 tc zegnałam się z dzieciątkiem:( A teraz karmię 5tygodniowa wymarzona cięcie i Tobie też tego życzę...

Dziewczyny pisze bo jestem zaniepokojona najpierw miałam plamienie byłam u lekarza szyjka trochę skrócona ale wszystko ok dzisiaj zauważyłam. Takie dużą ilości galerowatego śluzo. I sie martwie czy to właśnie nie czop blagam pomóżcie jestem obecnie w 25 tygodniu ciozy załączam zdjęci tego jak wyglądało
Ja przy 2 ciąży ten tak panikowalam co chwilę że wszystkim ale wychodzę z założenia że lepiej panikowac i reagować niż olać..

reklama
Do góry