reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

25 tydzień ciąży czop śluzowy

Nic mi nie było, z tym, że syn po urodzeniu przechodził infekcje- ale lekarze twierdzili,że to raczje od wcześniejszego odejścia wód plodowych.
Ale racja- czop zabezpiecza dziecko przed intencjami...
Nie powinno się np kochać i zachowywać większa niż zazwyczaj higiene.

To dobrze że mimo braku bariery, nie było to przyczyną jego infekcji :) ale w sumie, to złapał infekcję w stylu przeziębienia czy coś poważniejszego?
A ile wcześniej odeszły ci wody płodowe? W sensie po odejściu wód od razu zabrali cię do porodu czy jeszcze coś badali, sprawdzali?

reklama
Generalnie trafil na obserwację po porodzie, z łagodnymi zaburzeniami oddychania (ale od razu mu przeszło- tzn godzinę po porodzie już oddychał wzorowo!). Wody odeszły mi na 7h przed porodem, ale nie miałam skurczy- badali mnie kilka razy, a przez cały poród byłam podłączona do ktg.
No i wody były zielone (ale nie te, które odchodziły w domu i na izbie przyjęć, tylko pod koniec porodu, razem z dzieckiem).
Nie było mu nic, poza wynikami badań krwi, które świadczyły o infekcji..
Ale niecaly dzień po porodzie już był ze mną w sali i nic mu nie było.

25 tydzień to moim zdanien bardzo wcześnie na odejście czopa. Poród nie zawsze następuje od razu, ale jest to jeden z symptomów zbliżającego się porodu. A Ty do porodu masz jeszcze bardzo dużo czasu. Ja urodziłam 36+1 i najadłam się sporo strachu, a co dopiero w 30 tygodniu czy wcześniej. Ale lekarz na pewno coś zaradzi w zależności od tego czy masz rozwarcie czy nie :)

Dzwoń do lekarza, lekarz powinien wiedzieć czy odszedł czop po zbadaniu. Ja urodziłam 36+2 a tydzień wcześniej odszedł czop.
Nie straszę, być może to większa ilość śluzu , chodzi o to żeby wiedzieć co jest i miec spokojniejszą głowę lub być pod opieką specjalistów.

Dokładnie, zadzwoń do lekarza, może będzie potrzebne kolejne badania i założenia pessara,żeby szyjka się nie skróciła, ale Nie wiem czy to robią jak już odszedł czop. Mi (chyba) czop odchodził kawałkami jakoś tydzień, półtora przed odejściem w wód ale to było w 39tc.

Dziewczyny pisze bo jestem zaniepokojona najpierw miałam plamienie byłam u lekarza szyjka trochę skrócona ale wszystko ok dzisiaj zauważyłam. Takie dużą ilości galerowatego śluzo. I sie martwie czy to właśnie nie czop blagam pomóżcie jestem obecnie w 25 tygodniu ciozy załączam zdjęci tego jak wyglądało
Miałam często ten sluz w paranoję pokazałam bo to naprawdę wyglądało jak dzik w 16tc, 21, 27 ale to nie bylo to i też plamiłas od 17tc do 28tc myślałam że wykoncze się psychicznie nawet w 21 tc zegnałam się z dzieciątkiem:( A teraz karmię 5tygodniowa wymarzona cięcie i Tobie też tego życzę...

Dziewczyny pisze bo jestem zaniepokojona najpierw miałam plamienie byłam u lekarza szyjka trochę skrócona ale wszystko ok dzisiaj zauważyłam. Takie dużą ilości galerowatego śluzo. I sie martwie czy to właśnie nie czop blagam pomóżcie jestem obecnie w 25 tygodniu ciozy załączam zdjęci tego jak wyglądało
Ja przy 2 ciąży ten tak panikowalam co chwilę że wszystkim ale wychodzę z założenia że lepiej panikowac i reagować niż olać..

reklama
Do góry