reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

21 dniowy noworodek straszne cierpi

Justyna 35

Początkująca w BB
Witam serdecznie proszę o poradę choć widzę że nie tylko ja mam problemy z brzuszkiem maluszka🥺 moja córeczka dziś ma 21 dni od początku karmiona mlekiem BEBIKO 1 w szpitalu też dobrze jadła, wydalala się reguralnie i nie miała kolek, wzdec czy ulewn, niestety wszystko się zmieniło drametialnie byłam u pediatry przepisał mi espunisan,priobiotyk stosuje już 7 dni ale dziś nawet nie chcę jeść śpi mi po 15,20 minut płacze, gazy,luźne stolce gdy tylko próbuje ja nakarmić wykręca się we wszystkie stony, boję się ze się odwodni. W akcie desperacji kupiłam w aptece Bebilon PROSYNEO HA. Moje pytanie jest takie czy mogę nagle dac jej choć 1 butelkę by coś zjadła, czy może to mieć tragiczne skutki. Dziękuję za pomoc

reklama
reklama
W stronę mleka hipoalergicznego można spokojnie przejść od razu (za to powrót na zwykłe mm bywa trudniejszy).
A oprócz wymiotów/odmawiania jedzenia nie pojawiły się gdzieś na ciele suche plamy? U mojego syna pojawiały się na nadgarstkach.

U nas też mniej więcej w tym wieku zaczęły się problemy i zaczęłam chodzić z tym po lekarzach. Skończyło się na Nutramigenie i kilku lekach.

Bardzo mi przykro,ze maleństwo się tak meczy i musicie na to patrzeć 😢Nie wiem czy Ci to pomoże,ale mój synek tez miał kłopoty z brzuszkiem. Może nie aż do takiego stopnia,ale jednak. Nam życie uratowało mleko Hipp. Może akurat jemu przypasowało,ale jak tylko zaczęliśmy je podawac to kłopot praktycznie zniknął od razu…
Trzymajcie się ❤️

Zmiana mleka może pomóc, ale nie zmieniaj mleka bez konsultacji z lekarzem. Warto byłoby zrobić usg brzuszka pod kątem refluksu (odmowa jedzenia, szybkie wybudzanie się, wykręcanie głowy podczas jedzenia) i na krew utajoną w kale pod kątem alergii na BMK. Myślę, że powinnaś skonsultować to wszystko także z gastrologiem i być może zrobić próbę z mlekiem typu Bebilon Pepti albo Nutramigen, czy to pomoże na wymioty, luźne kupy i gazy, bo może to być objaw alergii na BMK, choć nie musi. To już lekarz zadecyduje. Może być to sytuacja przejściowa, ale nie musi. Moja córka też około 2-3 tygodnia zaczęła mieć problemy z brzuchem (tylko u nas w stronę zaparć), wzdęcia, bolesne gazy, chlustała po jedzeniu, wyginała się podczas jedzenia. Bujałyśmy się długo z tym wszystkim. Ostatecznie wszystko „przeszło” na mleku Bebilon Pepti i potem po powrocie do zwykłego mleka już nie wróciło. Na zaparcia i wymioty pomógł nam dopiero lek na receptę. Malutka ma 5 msc i już jest wszystko ok. U maluszków wszystko szybko się zmienia.

Do góry