reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

2.5 letnie dziecko wcina same owoce i warzywa. Czy to dobrze?

U

usunięty

Gość
Witajcie mamuśki. Mam takie małe pytanie do mam które już mają doświadczenie w wychowywaniu dzieci. Moja 2.5 letnia córeczka od jakiegoś miesiąca nie chce nic jeść oprócz owoców i warzyw, chrupie do tego różnego rodzaju płatki, bułeczki, chlebek, gofry, jogurciki, mleczce kanapki . Owoce praktycznie wszystkie z warzyw najchętniej pomidor, ogórek. Nie jada obiadów, nie lubi mięsa, no chyba że jak widzi pizze z kurczakiem na cieście pełnoziarnistym to zje. Z przekasek paluszki, chrupki itp. Wypije herbatę rumiankową oraz soki witaminowe dr. Witt. Myślicie że takie jedzenie jest wg zdrowe? Jeszcze nie dawno praktycznie wszytsko jadła a teraz ograniczyła się do wyżej wymienionych rzeczy

reklama
Rozwiązanie
W sumie to jestem nieco zaskoczona ile z Was od razu zaleca odstawienie mięsa.
Ja wciąż stoję na stanowisku, że w przypadku autorki postu nie jest to najlepszy pomysł. Przede wszystkim do tego najpierw należy się przygotować i dobrać odpowiednio zbilansowane składniki.
Tutaj macie stanowisko konsultanta krajowego: Link do: Regulamin publikacji prac
To że nie je mięsa jest nawet zdrowsze niż jedzenie go.... Wszystko co zawiera mięso typu białko itp. możesz zastąpić jej warzywami straczkowymi i innymi bogatymi np. w żelazo. Skoro nie chce spożywać wielu produktów to jej na to pozwól, jej organizm wie czego mniej więcej potrzebuje i na co ma ochotę w danej chwili. Zamiast wciskać jej np. schabowego poczytaj jakie produkty zawierają potrzebne dla niej składniki i próbuj jej podawać.
Link do fajnego kanału o rodzinie jedzacej tylko owoce

reklama
tylko pozazdrościć, mój syn nie je od 2 r życia, ani mięsa, wędlin , jaj, owoców i warzyw , a wyniki ma bardzo dobre , u nas co dzień obiady to pomidorowa, rosół oczywiście warzyw nie może być jak wlewam do talerza, placki ziemniaczane, frytki,ziemniaki, i to na tyle :) , sniadania i kolacje to albo obiady ,albo bułka z masłem, czy chleb z dżemem, płatki z mlekiem, jogurty owocowe , także tutaj ręce mogą opaść :p , niestety nie mogę go przekonać ani zmusić ma odruch wymiotny, lekarz powiedział,że jak rośnie wyniki są ok to nie ma się czym martwić przyjdzie czas i sam może zacznie jeść, dodam tylko,że kiedyś jadł wszystko i nie było problemu przed 2 r życia później nagle coś mu się odwidziało

Ja przestałam jeść mięso mniej więcej w wieku twojej córki. Jestem zdrowa, wszystkie wyniki mam w normie. Do tej pory nie jem, nie mam pojęcia dlaczego, po prostu mi nie smakuje. Też jadałam same warzywa i owoce, a zmuszanie mnie do zjedzenia obiadu czy kolacji nie przynosiło dobrych efektów. Nie jestem wegetarianką z wyboru, zresztą sama bym siebie tak nie nazwała.
a ryby jesz?

ja nie jem mięsa, jestem w ciąży i tak sobie myślę, ze nie chciałabym podawać go mojemu dziecku. Przestałam jeść mięso nie ze wzgledów etycznych czy filozofii życiowej, ale dlatego, że jest niezdrowe i człowiek wcale nie musi jesc dużo mięsa, ba, w ogóle nie musi. Białka jest więcej w roślinach niż w mięsie, tam niestety tylko antybiotyki i hormony, taka prawda niestety,,,,

Mięso nie jest niezbędne przy dobrze zbilansowanej diecie roślinnej.
Nie jem mięsa od wielu lat, przestałam z przyczyn zdrowotnych - mięso po prostu nie jest zdrowe...
W między czasie przebiegłam maraton, oddałam honorowo parę litrów krwi, zaszłam w ciążę, urodzilam zdrowe dziecko, karmię piersią,..
Nie jem suplementów (poza B12 i D w sezonie jesienno zimowym), nie mam anemii ani innych niedoborów, itd.

Ale w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie roślinnej nie ma miejsca na wynalazki w stylu mlecznej kanapki.

Mięso nie jest niezbędne przy dobrze zbilansowanej diecie roślinnej.
Nie jem mięsa od wielu lat, przestałam z przyczyn zdrowotnych - mięso po prostu nie jest zdrowe...
W między czasie przebiegłam maraton, oddałam honorowo parę litrów krwi, zaszłam w ciążę, urodzilam zdrowe dziecko, karmię piersią,..
Nie jem suplementów (poza B12 i D w sezonie jesienno zimowym), nie mam anemii ani innych niedoborów, itd.

Ale w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie roślinnej nie ma miejsca na wynalazki w stylu mlecznej kanapki.
Ja miałam anemię jak jadłam mięso... serio. Teraz nie jem już parę lat, 5 dokładnie i mam dobre wyniki, ze względu na anemie co jakiś czas powtarzam badania.
Nie wiem na ile w tym jest prawdy, ale ponoc zmienili piramidę zywienia i zalecają dziennie 0,5 kg owoców i warzyw codziennie, mieso jest chyba max. 2...

reklama
Ja miałam anemię jak jadłam mięso... serio. Teraz nie jem już parę lat, 5 dokładnie i mam dobre wyniki, ze względu na anemie co jakiś czas powtarzam badania.
Nie wiem na ile w tym jest prawdy, ale ponoc zmienili piramidę zywienia i zalecają dziennie 0,5 kg owoców i warzyw codziennie, mieso jest chyba max. 2...
Też kiedyś miałam anemię, a mieso wtedy jadłam prawie codziennie [emoji6]

I z tą piramidą żywienia to prawda [emoji106]