reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nieprawidłowy zapis egg głowy u 2 latka

Witam, syn miał robione egg głowy we śnie. Zapis wyszedł nieprawidłowy. Może ktoś mi podpowie o czym może świadczyć taki zapis.
Zapis wykonany w czasie zasypiania, we śnie spontanicznym. Modyfikowany licznymi artefaktami ruchowymi i mięśniowymi. Zróżnicowany przestrzennie. Symetryczny i synchroniczny. Od początku zapisu zasypianie i sen. Cechy bioelektryczne snu obecne, dość dobrze wyrażone. Wrzeciona snu 12-14 Hz obfite, symetryczne. Na tym tle rejestruje się w prawej okolicy skroniowej pojedyncze i w małych grupach ostrowierzchołkowe fale wolne theta, nieliczne fale ostre oraz jej poronne zespoły z falą wolną. Fs w czasie snu bez istotnego wpływu na zapis. Orzeczenie : zapis nieprawidłowy. Zmiany napadowe w prawej okolicy skroniowej we śnie.

reklama
Z tego co kojarzę, to taki zapis świadczy o padaczce.
Ale lekarzem nie jestem, wiec to nie na 100%
A te fale theta to chyba występują też w przypadku ADHD.

Z tego co kojarzę, to taki zapis świadczy o padaczce.
Ale lekarzem nie jestem, wiec to nie na 100%
A te fale theta to chyba występują też w przypadku ADHD.
Tak myślałam.. tyle że syn nie ma objawów klinicznych. Jest też w trakcie diagnozy spectrum autyzmu. Czekamy za rezonansem ale to czekanie człowieka dobija.. dopiero mamy na marca 2025r.

U mojego na szczęście EEG wyszło ok. Już nie pamiętam czy mieliśmy skierowanie na TK czy rezonans, ale terminy były podobne :( A może nawet i dłuższe.
Trzymam kciuki by wszystko było dobrze!

A jak byl młodszy mieliście USG przezciemiączkowe?

Tak myślałam.. tyle że syn nie ma objawów klinicznych. Jest też w trakcie diagnozy spectrum autyzmu. Czekamy za rezonansem ale to czekanie człowieka dobija.. dopiero mamy na marca 2025r.
Objawy padaczki u dziecka to może być np zawieszanie się na dosłownie 3 sekundy, które wygląda jak zamyślenie. To też są napady. Albo lekkie kilkusekundowe drżenie ręki, nogi, ruchy oczami na boki, mlaskanie...
Wynik na pewno do konsultacji z neurologiem.
Mam córkę z autyzmem i padaczka. :)

U mojego na szczęście EEG wyszło ok. Już nie pamiętam czy mieliśmy skierowanie na TK czy rezonans, ale terminy były podobne :( A może nawet i dłuższe.
Trzymam kciuki by wszystko było dobrze!

A jak byl młodszy mieliście USG przezciemiączkowe?
Wydaje mi się że tak i było wszystko dobrze. U nas w rodzinie nikt nie choruje na padaczkę.
Objawy padaczki u dziecka to może być np zawieszanie się na dosłownie 3 sekundy, które wygląda jak zamyślenie. To też są napady. Albo lekkie kilkusekundowe drżenie ręki, nogi, ruchy oczami na boki, mlaskanie...
Wynik na pewno do konsultacji z neurologiem.
Mam córkę z autyzmem i padaczka. :)
Właśnie wiem, ale ciężko u takiego dziecka wyłapać coś takiego. Przyglądam mu się teraz baczniej i raz jak spał widziałam jak podskoczyła mu rączka. A co do autyzmu, to mam duże wątpliwości że syn może go mieć ponieważ zaczyna coś mówić... Najbardziej mnie martwi że nie rozumie co do niego mówię, ale właściwie nie zawsze bo jak powiem nie wolno to wie że nie wolno, ale jak powiem żebyś coś podał to nie poda.. i wybiórczo reaguje na imię. A poza tym zachowuje się jak każde inne dziecko w jego wieku.
Dlatego myślę że to może być spowodowane padaczką, nie autyzmem.. nie wiem co myśleć.

Wydaje mi się że tak i było wszystko dobrze. U nas w rodzinie nikt nie choruje na padaczkę.

Właśnie wiem, ale ciężko u takiego dziecka wyłapać coś takiego. Przyglądam mu się teraz baczniej i raz jak spał widziałam jak podskoczyła mu rączka. A co do autyzmu, to mam duże wątpliwości że syn może go mieć ponieważ zaczyna coś mówić... Najbardziej mnie martwi że nie rozumie co do niego mówię, ale właściwie nie zawsze bo jak powiem nie wolno to wie że nie wolno, ale jak powiem żebyś coś podał to nie poda.. i wybiórczo reaguje na imię. A poza tym zachowuje się jak każde inne dziecko w jego wieku.
Dlatego myślę że to może być spowodowane padaczką, nie autyzmem.. nie wiem co myśleć.
Ale autystycy mówią...

Poczekaj na interpretację lekarza.

reklama
Wpadłam na ten wpis przypadkiem i trochę doznałam szoku. Mój synek 3l dość często się zawiesza (może nie codziennie, nie zwracałam do tej pory uwagi na to) nie reaguje wtedy, ale myślałam że to zwykłe zamyślenie, a ostatnio po spacerze jakoś 15-20min (nie było zimno i nie zmarzł) siedział na macie i zaczął się tak trząść jakby było mu mocno zimno(albo jak miał drgawki przy gorączce 40stopni) trwało to może 1min i pytałam czy coś go boli coś mu jest że się tak spina i trzęsie to powiedział, że nie wszystko ok. Potem miał sine nóżki i rączki i chłodne. Czy to mógł być atak? Jestem zielona w tym temacie, a mały 3 razy mocno uderzył się w głowę, raz miał krwiaka na pół czoła, szyty łuk brwiowy i w tych przypadkach byliśmy na sorze i raz mocno przywalił tyłem głowy w płytki bo się poślizgnął (ale nie byliśmy na sorze bo dobrze się czuł i był mały guz) czy z takimi rzeczami udać się do specjalisty? Do neurologa?

Do góry