reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

PIEROŻKI PIECZONE DLA KASI IRLANDKI
IMG_5330.JPG

fot.Meg

Składniki:
CIASTO:
30dkg maki pszennej
20 dkg masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki wody zimnej przegotowanej
roztrzepane jajko do smarowania
FARSZ
200 g suszonych leśnych grzybów
30 dkg pieczarek
1 duża cebula
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
Pęczek natki pietruszki
Sól
Pieprz
[FONT=&quot]Pół łyżeczki gałki muszkatołowej[/FONT]

Ciasto –mąkę mieszamy z masłem i solą (najlepiej siekamy nożem), następnie dodajemy jajka i dwie łyżki wody, szybko zagniatamy. Jeżeli za twarde dodajemy troszke wody. Zawijamy w ściereczkę i wkładamy przynajmniej na 45 min do lodówki.
Farsz- namoczone przez noc grzyby gotujemy w wodzie do miękkości potem siekamy drobno. Cebule kroimy drobno i szklimy na maśle, dodajemy do grzybów. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, przekładamy na patelnie z odrobiną masła podgrzewamy i czekamy aż lekko odparują, Mieszamy z grzybami potem dodajemy jajka.
Natke pietruszki bardzo drobno siekamy i dodajemy do farszu. Mieszamy dokładnie, dosypujemy bułkę tartą, aby farsz miał zwięzła konsystencję. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Cienko rozwałkowujemy ciasto wykrywamy krążki, nakładamy po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi. Rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy jak większe na 40 min jak mniejsze na 30 min do piekarnika nagrzanego na 180-200 st
 
Ostatnia edycja:
reklama
PIEROŻKI PIECZONE DLA KASI IRLANDKI
IMG_5330.JPG

fot.Meg

Składniki:
CIASTO:
30dkg maki pszennej
20 dkg masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki wody zimnej przegotowanej
roztrzepane jajko do smarowania
FARSZ
grzybowy
albo z gotowanych jarzyn (marchew, groszek, pietruszka z odrobina majonezu)

Mąkę mieszamy z masłem i solą ( siekamy) dodajemy jaja i 2 łyżki wody i szybko zagniatamy. Zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodki co najmniej na 45 min
Potem rozwałkowujemy i wycinamy kółka w zależności od sił i czasu ( na zdj wersja dla zaawansowanych ciężarnych i leniuszków ;-) Nadziewamy farszem, sklejamy smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy jak większe na 40 min jak mniejsze na 30 min do piekarnika nagrzanego na 180-200 st

Protestuję!!!!!Dlaczego tylko dla Kasi? JA TEŻ CHCĘ!!!!:wściekła/y:
 
BIGOS – wieeeelki gar – najlepiej cześć zamrozić w pojemnikach
-średnia główka świeżej kapusty
-litr kiszonej kapusty – wypłukać dwa razy w ciepłej wodzie i odcisnąć
-1 kg łopatki wieprzowej
-0,5 kg boczku wędzonego
-2 duże cebule
-klika suszonych grzybów
-ząbek czosnku
-przecier pomidorowy do smaku
Kapustę kiszoną i białą z wodą gotować do miękkości osobno, a do kiszonej pod koniec gotowania dodać 6 ziarenek angielskiego ziela i 2 liście laurowe . Łopatkę pokroić w kostkę i podrumienić, podobnie cebule i boczek- włożyć do garnka zalać wodą do połowy, przykryć i dusić i pod koniec duszenia doprawić i dodać przecieru pomidorowego i jeszcze poddusić. Kapusty połączyć dodać, podduszone mięsa wymieszać i doprawić pieprzem maga i solą do smaku – można dodać kostkę wołową rosołową. Jeżeli będzie za rzadka to do szklanki rozpuścić 2 łyżki mąki z ciepłą wodą i dołożyć do gara.

Moja mama właśnie nam ugotowała. Nie dajemy do bigosu kiełbasy bo ja mam po niej ogromną zgagę, a nawet bez niej jest lepszy :biggrin2:
 
Zapiekanka z sadzonymi:

2 torebki ryżu
1/2 kg pieczarek
25 dkg sera żółtego
4 jajka
cebula

Pieczarki podsmazyć z cebulą, połączyć z ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zrobić 4 dziury na jajka, wbić jaja oprószyć serem. Zapiekać 30 min. Dzielić na 4 części.
 
Sałatka szynka z serem

30 dag szynki konserwowej w kawałku
30 dag sera żółtego (w zależności od upodobania gouda, morski lub edamski)
1 mała puszka kukurydzy
majonez, musztarda, sól,pieprz

Ser i szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy odsącząną kukurydzę. Dajemy łyżkę majonezu, małą łyzeczkę musztardy, sól, pieprz do smaku i mieszamy. W razie konieczności dodajemy majonez lub musztardę i gotowe. Smacznego
 
Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Kolorowy makaron świderki
1 puszka tuńczyka w oleju
2 ogórki kiszone
ewentualnie trochę kukurydzy z puszki
majonez, sól, pieprz

makaron gotujemy w zależności od tego ile chcemy uzyskać sałatki. (1 opakowanie, lub połowę). Ogórki kroimy w kostkę, z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i wszystko mieszamy z makaronem. Dodajemy kukurydzę, majonez, sól, pieprz i gotowe. Smacznego

 
Sałatka szynkowa


30 dag. szynki konserwowej
2 ogórki kiszone
1 mała puszka groszku
koperek
majonez, musztarda, sól, pieprz

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy odsączony groszek. Dodajemy majonez, sól, pieprz i odrobinę musztardy. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy. Smacznego
 
Paszteciki z pieczarkami
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego50 dag pieczarek
1 cebula
sól,pieprzewentualnie około 10 dag żółtego sera
1 jajko do smarowania

Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulkę w garnku i dodajemy pieczarki. Dusimy na wonym ogniu pod przykryciem. (pieczarka powinna puścić wodę, ale gdyby nie było to dodać odrobinę) Gdy pieczarki już się ugotują dodajemy sól i pieprz oraz starty żółty ser (jeśli ktoś lubi - masa pieczarkowa będzie wtedy lepka)
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (jeśli nie jest pokrojone). Blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem. Na każdy kwadrat ciasta nakładamy farsz i składamy na pół, żeby wyszły trójkąty, lub składamy w kopertę. Paszteciki układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w pekarniku aż ciasto się zarumieni. Smacznego
 
reklama
Kolorowe tartinki

Bagietki pokrojone na kromki

I rządek
pokrojona w plasterki szynka
papryka czerwona, może być konserowa
Smarujemy kromki masłem i kładziemy kawałek szynki. Dekorujemy papryką

II rządek
1 kostka białego sera,
szczypiorek
śmietana lub jogurt naturalny
sól, pieprz
kilka rzodkiewek
Z sera, jogurtu i pokrojonego szczypiorku robimy twarożek. Doprawiamy solą i pieprzem
Smarujemy kromki masłem i twarożkiem. Dekorujemy rzodkiewką

III rządek
salami pokrojone w plasterki
ogórek kiszony
Smarujemy kromki masłem, plasterek salami nacinamy i zwijamy w rulonik. Kładziemy na bułce a do środka wkładamy kawałek ogórka

IV rządek
2 serki topione śmietankowe (większe prostokąty)
2 ugotowane na twardo jajka
szczypiorek
majonez,musztarda, sól,pieprz
Serki najlepiej na noc wyjąć z lodówki aby były miękkie, dodajemy rozkrojone jajka i posiekany szczypiorek. Widelcem mieszany jednocześnie rozdrabniając jajka. Dodać 1 łyżeczkę musztardy i majonezu. Doprawić solą i pieprzem.
Kromki smarujemy masłem i masą jajeczną


Smacznego
 
Do góry