reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

oj pyszności tu się przewijają :-p:tak::-)

Ciacho Marchewkowe:-)

0,6litra mąki
0,35ml cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,25ml oleju
3 jajka
0,15mlmleka
0,5litra marchewki startej na drobno
0,3litra wiórek kokosowych
0,2litra siekanych drobno orzechów
0,1litra rodzynek
1 łyżeczka soli

ja wszystko wrzucam do miski i merdam rękami;-)
piekę w 170stopniach tak koło godzinki:-)

Polewa

0,2litra serka homogenizowanego naturalnego
0,1litra serka waniliowego
0,1litra cukru pudru
a tę pajęczynkę robię z
rozpuszczonej czekolady dodaję tylko troszkę kremówki i masełka coby bardziej leista była;-)

a to przepis na tortownicę o średnicy 26cm
na dużą blachę robię podwójnie;-)
smacznego:-)
 

Załączniki

  • Slodka siec.jpg
    Slodka siec.jpg
    39,2 KB · Wyświetleń: 78
reklama
Zapiekanka grecka sikoreczki jest przepyszna:tak:. Dziś robię sałatkę z bakłażana od Ozkane. Bananowiec i miodownik Heksy też znam i polecam:tak:!!!! no i ciasto marchewkowe Krzymki rewelka:tak:. Szczególnie z tą polewą!!! Mam identyczny przepis i jest wyśmienite:tak:. Ależ ja uwielbiam ten wąteczek!:tak::tak::-D:-D:-D:-D:-D:-D
 
KLOPSIKI W JARZYNACH


Składniki na 4 porcje:

50 dag mieszanego mielonego mięsa
40 dag kalarepki
35 dag marchewki
25 dag groszku
jajo
duża cebula
czerstwa bułka
pół pojemnika śmietany kremówki (10 dag)
2 łyżki oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
pęczek szczypiorku
Bulion warzywny w płynie WINIARY
do smaku sól pieprz




Bułkę namocz w zimnej wodzie. Marchewkę i kalarepkę dokładnie oczyść, obierz i opłucz. Oczyść i umyj groszek. Kalarepkę pokrój w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki. Następnie zagotuj w rondlu 3 szklanki osolonej wody. Do wrzątku włóż marchewkę oraz kalarepkę. Gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu. Po 4-5 minutach wsyp groszek. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę lub drobniutko posiekaj. Mięso zagnieć z odciśniętą bułką, cebulką, jajkiem, solą oraz pieprzem na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej małe klopsiki. Jarzyny odcedź i osącz na sitku, a wodę z gotowania przelej do miseczki. Teraz na dużej patelni rozgrzej do wysokiej temperatury olej, smaż na nim klopsiki ze wszystkich stron. Wlej dwie szklanki wywaru z jarzyn i gotuj przez około 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Tak przygotowaną zaprawkę wlej do klopsików i wymieszaj. Całość gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu. Na koniec przypraw kilkoma kroplami bulionu i grubo mielonym pieprzem. Do gorącego sosu przełóż osączone jarzyny. Wszystko razem dobrze podgrzej na małym ogniu. Szczypiorek opłucz, osusz, drobniutko posiekaj i obficie posyp nim gotowe danie.
 
a dzis na obiadek własnie konsumuje.....


KOLOROWY PRZYSMAK (bakłażan i miesko)

Składniki na 4 porcje:

50 dag mieszanego mielonego mięsa
mały bakłażan
30 dag cukinii
czerwona papryka
40 dag ziemniaków
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
Bulion drobiowy w płynie WINIARY
4 łyżki śmietany kremówki
łyżeczka ziół prowansalskich
sól pieprz

Na początku umyj i oczyść bakłażana i cukinię. Potem oczyść paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ opłucz. Ziemniaki obierz i umyj. Przygotowane warzywa: bakłażany, cukinię, paprykę i ziemniaki, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj. Teraz na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę i przez kilka minut na średnim ogniu (nie przerywając mieszania) podsmaż na niej mielone mięso. Po chwili dodaj pokrojone warzywa. Całość przemieszaj i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlej szklankę rosołu przyrządzonego z bulionu drobiowego w płynie, krótko zagotuj na małym ogniu. Na końcu wsyp do mięsa suszone zioła prowansalskie.
Wszystkie składniki ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 10-12 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz śmietaną.

mozna nie dawac ziemniaków do potrawy zrobic ja pomijajac ziemniaki a osobno ugotowac sobie ryz czy makaron
 
cos tu pustkami wieje.... hmmm
a to mój dzisiejszy obiadek
JARSKIE KOTLETY Z KALAFIORA

Składniki na 4 porcje:

duży kalafior 20
dag fasolki szparagowej
10 dag kukurydzy z puszki
3 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju
Jarzynka WINIARY
pieprz ostra papryka w proszku
Fasolkę umyj, odetnij końce i pokrój na małe kawałki (2-3 cm). Potem oczyść kalafior i podziel go na różyczki. Kalafior i fasolkę gotuj przez 10 minut (oddzielnie!) w osolonej wodzie, po czym odcedź i ostudź. Teraz kalafior dokładnie rozgnieć widelcem. Osącz kukurydzę. Żółtka oddziel od białek, roztrzep je, po czym dodaj mąkę i rozgnieciony kalafior. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przypraw do smaku Jarzynką, pieprzem i papryką. Białka ubij na sztywną pianę. Fasolkę, kukurydzę i pianę dodaj do masy kalafiorowej, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź masę warzywną, smaż z obu stron na złoty kolor.

ja do tego zrobiłam sobie sosik pomidorowy z papryką i resztą kukurydzy na ostro ziemniaczki pogniecione ze śmietanką i kwaśna surówke z kapusty(ze słoika) bo juz mi sie nie chciało.......
 
Kalafior w panierce:​

Składniki

* 1 -średniej wielkości kalafior
* 2 jaja kurze całe
* bułka tarta
* sól, biały pieprz, Vegeta do smaku, gałka muszkatołowa lub curry co kto lubi.
* olej słonecznikowy

Sposób przygotowania

1. Kalafior myje i kroję w średniej wielkości różyczki, gotuje w osolonej wodzie (uwaga gdy kalafior będzie zbyt miękki, rozpadnie sie nam podczas smażenia) lub gotuję w całości a potem dzielę na części. Jajka rozbijam do miseczki dodaję przyprawy do smaku i ubijam widelcem. Do bułki dodaję odrobinę gałki muszkatołowej.
2. Ugotowany kalafior odcedzam i chwile studzę potem każdą różyczkę panieruje w jajku i obtaczam bułkom tartą a następnie smażę krótko do zrumienienia.
 
Ryba w sosie brokułowym

Filety z ryby (ja lubię morszczuka) średnie płaty - 4 sztuki (porcja dla dwóch dorosłych osób + mały dwuletni szkrab ;-)
Opakowanie sosu: 4 sery i brokuły Knorra
vegetta, pieprz (najlepiej biały do ryby.
śmietana, olej

Rybe rozmrozić, przyprawić vegetą i piepRZem, podsmażyć na oleju( bez panierki) aby się trochę zrumieniła. Przerzucić do większego garnka. Sos przygotować tak jak na opakowaniu na koniec dodać troszkę smietany i zalać gorącym rybę, dusić jeszcze chwilkę wszystko razem.

Wersja lux to dodać pare ugotowanych rózyczek brokuł do sosu, i potem zalać rybę albo rybę przełożyć do garnka z sosem.

Mozna też zrobic zapiekankę. Wtedy do naczynia żaroodpornego wkładamy rybę podsmażoną, na to brokuły na to sos (wtedy dwie paczki) i dużo sera żółtego. Zapiekamy do rozpuszczenia sera.

Szybkie i pyszota danie w 15 minut. Świetnie smakuje z ryżeM ale z ziemniaczkami też pasuje.


 
BOCZEK PIECZONY

1 kg boczku surowego nie tłustego
cebul i czosnku sporo
sól

Pokroić na kilka kawałków, posilić konkretnie a pokrojoną cebulę w plastry i czosnek wrzucić do gara z boczkiem i marynować min 12 h. Przełożyć na brytfannę i piec 180 st aż będzie widać że już gotowy ...chrupiący i zarumieniony na lekki brąz :-)
 
reklama
CIASTO AMERYKAŃSKIE

5 jabłek -obrać i pokroić w średnią kostkę
4 jaja
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl oleju
2 szkl mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
20 dkg orzechów włoskich posiekanych

Jaja, cukier i waniliowy i olej zmiksować dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Wymieszać z jabłkami i orzechami(nie martwcie się konsystencją ;-) )
Piec ok 40 min, do momentu jak wyrośnie w 180 potem zmniejszcie do 160..SMACZENGOO!
 
Ostatnia edycja:
Do góry