Puchatka
Majowe mamy'08
Wigma zależy czy to ma być mięsne czy nie ?? no i na ile osób przewidujesz imprezkę??
tak ogólnie to polecam takie danko jest dobre na ciepło i na zimno no i wychodzi tego całkiem sporo
Składniki
1kg mięsa mielonego
2 jajka
1 czerstwa bułka(zamoczona w mleku i dociśnieta)
1 starta cebulka +2 ząbki czosnku
1 kg pieczarek
3/4 kg cebuli
1l słoik papryki marynowanej
1l słoik ogórków- korniszonów
1 duzy przecier pomidorowy
sól pieprz słodka papryka i co jeszcze lubisz
przygotowanie
Z mielonego mięska z jajkami bułką i cebulką i czosnkiem + przyprawy oczywiście przygotować niewielkie pulpeciki i usmażyć je im mniejsze tym lepsze. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki usmażyć tak samo z cebulka którą dobrze jest pokroić w drobna kostkę( nie martwic się dużą ilością ładnie zagęści sos)> Pieczarki, przesmażoną cebulkę i klopsiki wrzucić do większego garnka podlać woda i pozwolić sie dusić na wolnym ogniu aż cebulka zacznie sie rozpadać dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę dolać tyle wody żeby wszystko znalazło sie w sosie dodać przecier pomidorowy i doprawić według uznania i własnych upodobań.
Jak pisłam mozna podawać na ciepło na przykład z bagietka lub na zimno jak kto lubi.
Smacznego:-):-)
tak ogólnie to polecam takie danko jest dobre na ciepło i na zimno no i wychodzi tego całkiem sporo
Składniki
1kg mięsa mielonego
2 jajka
1 czerstwa bułka(zamoczona w mleku i dociśnieta)
1 starta cebulka +2 ząbki czosnku
1 kg pieczarek
3/4 kg cebuli
1l słoik papryki marynowanej
1l słoik ogórków- korniszonów
1 duzy przecier pomidorowy
sól pieprz słodka papryka i co jeszcze lubisz
przygotowanie
Z mielonego mięska z jajkami bułką i cebulką i czosnkiem + przyprawy oczywiście przygotować niewielkie pulpeciki i usmażyć je im mniejsze tym lepsze. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki usmażyć tak samo z cebulka którą dobrze jest pokroić w drobna kostkę( nie martwic się dużą ilością ładnie zagęści sos)> Pieczarki, przesmażoną cebulkę i klopsiki wrzucić do większego garnka podlać woda i pozwolić sie dusić na wolnym ogniu aż cebulka zacznie sie rozpadać dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę dolać tyle wody żeby wszystko znalazło sie w sosie dodać przecier pomidorowy i doprawić według uznania i własnych upodobań.
Jak pisłam mozna podawać na ciepło na przykład z bagietka lub na zimno jak kto lubi.
Smacznego:-):-)