reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

APTECZKA - czyli leki dla ciężarnych

mi na krwawiące dziąsła gin kazał kupić otrex 600, faktycznie pomaga! to jest na ochronę żył, więc podejrzewam, że ulgę przynosi także w przypadku hemoroidów :)

reklama
Z Rutinoscorbinem - proponowałabym uważać, bo w ciąży może odkładać się w nerkach, powodując zmiany - nie brać bez konsultacji z lekarzem.

nie wszystkie rady dla ciężarnych, ale kilka rad domowych...w ogóle fajna strona z poradami
Jak wygrzebać się z przeziębienia w 24h - Praktypedia

Jak wygrzebać się z przeziębienia:​

1. odstawic wszystkie surowe warzywa
  2. nie pij herbaty z miodem - to i tak nic nie daje, ponieważ miód traci wszystkie lecznicze właściwości w środowisku gorącej wody użytej do zrobienia herbaty
  3. jeść tylko ciepłe posiłki -- rosołek jest najlepszy - rozgrzewa caly organizm od środka
  4. herbatka z cynamonem, kardamonem, imbirem i goździkami plus łyżeczka rumu na szklanke -- bo takich szklanek musimy wypić przynajmniej 5 w ciagu dnia i wiecej, albo piwo grzane z tymi wszystkimi przyprawami (ale bez rumu i to juz dopiero wieczorem)
  5. herbatka z czarnego bzu lub malin
  6. cebula i czosnek
  7. nasmarowac sie rozgrzewającym olejkiem do masazu, spirytusem, albo maścią mentolową
  8. spać w skarpetkach z surowej welny
  9. przed snem zrobić parówkę z szałwią, miętą i olejkiem eukaliptusowym
  10. jeśli ktoś hoduje geranium (anginkę) to liść takiej rośliny dobrze zmiętolony wlozyc do nosa - pomaga na katar
  11. plukanie gardla wodą z solą, albo wodą z propolisem, albo pro prostu uzycie propolisu w sprayu.
  12. w ten dzien nie myć glowy
  13. Aby złagodzić uporczywy kaszel można zrobić syrop z cebuli. W tym celu trzeba pokroić cebule w krążki i zasypać cukrem. Po kilku godzinach cebula powinna puścić sok, który można spożywać 3 razy dziennie po jednej łyżce
  14. Gin z Tonikiem np. 3 szklaneczki przed snem lub jak kto woli inny trunek
  15. Wypić zagotowane mleko z miodem (2 łyżeczki), czosnkiem (2 plasterki) i masłem (1 łyżeczka)

nie wszystkie rady dla ciężarnych, ale kilka rad domowych...w ogóle fajna strona z poradami
Jak wygrzebać się z przeziębienia w 24h - Praktypedia

Jak wygrzebać się z przeziębienia:​

1. odstawic wszystkie surowe warzywa
  2. nie pij herbaty z miodem - to i tak nic nie daje, ponieważ miód traci wszystkie lecznicze właściwości w środowisku gorącej wody użytej do zrobienia herbaty
  3. jeść tylko ciepłe posiłki -- rosołek jest najlepszy - rozgrzewa caly organizm od środka
  4. herbatka z cynamonem, kardamonem, imbirem i goździkami plus łyżeczka rumu na szklanke -- bo takich szklanek musimy wypić przynajmniej 5 w ciagu dnia i wiecej, albo piwo grzane z tymi wszystkimi przyprawami (ale bez rumu i to juz dopiero wieczorem)
  5. herbatka z czarnego bzu lub malin
  6. cebula i czosnek
  7. nasmarowac sie rozgrzewającym olejkiem do masazu, spirytusem, albo maścią mentolową
  8. spać w skarpetkach z surowej welny
  9. przed snem zrobić parówkę z szałwią, miętą i olejkiem eukaliptusowym
  10. jeśli ktoś hoduje geranium (anginkę) to liść takiej rośliny dobrze zmiętolony wlozyc do nosa - pomaga na katar
  11. plukanie gardla wodą z solą, albo wodą z propolisem, albo pro prostu uzycie propolisu w sprayu.
  12. w ten dzien nie myć glowy
  13. Aby złagodzić uporczywy kaszel można zrobić syrop z cebuli. W tym celu trzeba pokroić cebule w krążki i zasypać cukrem. Po kilku godzinach cebula powinna puścić sok, który można spożywać 3 razy dziennie po jednej łyżce
  14. Gin z Tonikiem np. 3 szklaneczki przed snem lub jak kto woli inny trunek
  15. Wypić zagotowane mleko z miodem (2 łyżeczki), czosnkiem (2 plasterki) i masłem (1 łyżeczka)

Taaa, tylko, że alkohol w ciąży to trochę nie bardo :no:.

Na ugryzienia po KOMARACH (te guzki, ropne bąble itp.) najlepsze są:

1) Tanno-Hermal
Tanno-Hermal Lotio swędzące wysypki skórne, rany, potliwość - Strefa leków

2) Pudroderm
PUDRODERM Puder pLynny na obrzęki alergię ukąszenia ospę 140g - porównaj ceny - NOKAUT.pl

Pudroderm przepisała mi w tamtym roku pediatra jak komar Polę ugryzł pod okiem i strasznie jej się to paprało. Po pudrodermie błyskawicznie zeszło!Sąsiadka stosuje Tanno-Hermal, który przepisała jej również pediatra na pogryzione ręce dziecka. Niektórzy smarują fenistilem, ale on tylko łagodzi swędzenia, a nie likwiduje problemu.

reklama
Moje testy na insekty dla bobasów:)

DZIAŁA NA KOMARY
- spray Orinoko ok. 18zł (Nie żaden Junior tylko ten normalny! Składa się tylko z naturalnych olejków i efekt...zero ugryzień po wieczornym siedzeniu w ogrodzie. Paskudy latały i gryzły innych. Mam również Orinoko przeciw osom, pszczołom, komarom i meszkom i ten jest w ogóle HITem! Pachnie też przyjemnie) www: Orinoko
- Bros elektrofumigator na komary i muchy +1 ok. 25zł (wściekłości much nie ogranicza, ale trupy komarów leżą na podłodze! Sukces, więc polecam! Ja mam wkładki, jest też w płynie do kontaktu -tego nie testowałam) www: Bros elektro

NIE DZIAŁA NA KOMARY
- plastry Mosbito ok. 16zł (szkoda kasy na to badziewie. Jedynie ładnie pachnie, choć wg mojego M jak cytrynowa kostka do kibla:p No więc nakleiłam i po ok. 15min. wyszłam z dzieciem na spacer, a komary miały w d...plasterek. Siadały np. 2cm obok i gryzły!!!) www: Mosbito
- spray Sio Natural ok. 10zł (kolejne badziewie! Obficie popsikałam siebie i dziecko, bo nieproszeni goście urzędowali w sypialni. I co... komary gryzły jak opętane, a nawet bezwstydnie siadały na popsikanej plamie płynu na skórze!) www: Sio
- spray Off Delicate ok. 16zł (po prostu brak słów...)
www: Off

Do góry